Contact » +32 479 53 62 84

 • Aankomst station Scherpenheuvel

  En nu snel naar de Baseliek!
 • Stomer Type 29 komt toe op perron 3

  Eindelijk, de trein is er. Eén uur te laat.
 • De rangeerstomer op weg naar Zichem

  Snel die kolenwagens gaan halen.
 • Stoomlok type 53 aan het rangeren

 • De brug over, terug naar Scherpenheuvel

 • Op weg naar Scherpenheuvel

  Nog enkele kilometers en we zijn in Scherpenheuvel, ons eindstation.
 • En nu naar huis

  We hadden niet moeten blijven hangen in het café. Wat gaat moeder de vrouw nu weer zeggen...
 • Mijn geliefde Citroën

  Nog even wat gerief pakken en we kunnen weg.
 • De overweg is dicht

  Geen volk op de trein. Eéntje die de bedevaarders gaat ophalen?
 • De diesellok reeks 201

  Waar is de seinwachter? Zijn fiets staat er toch?
prev next

Welkom! Speciaal

op de website van de ModelSpoorClub De Kempen.

In het hart van de Kempen en in het toendertijd onontgonnen terrein op modelspoorgebied tussen Lier en Hoeselt zijn in 2000 een tiental mensen samengekomen die wat wilden bouwen.

Tijdens de eerste avonden in de kelder van Modelbouw Ceulemans in Geel ontsproot het idee van een gelijkstroombaan in modulevorm. Scherpenheuvel werd geboren: een kopstation met eenvoudige bediening en met voldoende variatie voor een levendig spoorbedrijf. Korte tijd daarna werden de eerste modules in elkaar getimmerd en werd begonnen met de bouw van de baan en het stationsgebouw. Elektrische schakelingen werden gebouwd en de eerste testritten werden gereden.

 oude spoorkaart_kempen_scherpenheuvel

 

Door plaatsgebrek moesten we op zoek naar en ander lokaal. Na een kort verblijf in het tuinhuis van de voorzitter belandden we via enkele jaartjes in het parochiecentrum van Mol Millegem op het terrein van het Zilvermeer in Mol. Hier werd opnieuw gestart met de afwerking van de baan. De modules met het station tot de module voorbij het inrijsein werden afgewerkt.

Hiermee zijn we te gast geweest op enkele grote tentoonstellingen (Mechelen, Genk en Ciney) en hebben ons getoond in Modelspoormagazine (jubileumnummer 100).

 

Ondertussen werd er vlijtig verder gebouwd aan de volgende modules en op 18 en 19 oktober 2014 werd de baan in afgewerkte toestand voor de eerste keer getoond op de 7de Grote Modelspoort Expo in de Brabanthal in Leuven. Zie de mediagalerij voor enkele sfeerbeelden.

 

Tevens werd gestart met een demonstratiebaan voor de bezoekers van het Zilvermeer. Daar we onder onze leden gelijkstroom- en wisselstroomrijders hebben en beiden de kriebels voelden om hun materiaal te demonstreren, werd een baan gebouwd met een aparte lus voor beide systemen. Zo is het fictieve station Zilverdonk ontstaan, gebouwd op een viaduct, met aansluitend een kanaalovergang en een industrieterrein met pendeltrein. Het zichtbare gedeelte werd voorzien van een zelfbouw-bovenleiding. Deze baan deed de vorige vakantieperiodes dienst en kon met een eenvoudige druk op een knop van buitenaf door het publiek worden bediend.

Het probleem met deze baan was de plaatsing voor de ingangsdeur en daarom bouwen we momenteel een splinternieuwe en veel uitgebreidere baan. Opnieuw kunnen beide systemen (ac/dc) op deze baan, maar deze keer niet gescheiden maar op dezelfde sporen, en opnieuw wordt een gedeelte bedienbaar door de vakantiegasten van het Zilvermeer. Dus opnieuw werk genoeg aan de winkel...

Daarnaast amuseren we ons met modelbouwtechnieken, een bezoekje aan andere clubs, enkele uitstappen naar manifestaties en het nodige gekeuvel over miniatuur- en grootbedrijf.

Mocht het u interesseren, u bent steeds welkom op een van onze clubavonden. Gelieve hiervoor contact te leggen via het menu "Contacteer ons".

 

Het bestuur.

Meer in deze categorie: Foto's uit de oude doos »

Laatste toevoegingen

 • Terug na Covid-19
  Dag allemaal, zoals jullie al vernomen hebben, mogen we vanaf 8 juni terug starten met onze vergaderingen. LET WEL, - dragen van mondmasker is verplicht. - als het kan respecteer…
 • Geen vergaderingen ten gevolge van de Corona-crisis
  Beste leden, Ten gevolge van de Corona-crisis verbiedt de gemeente Mol vanaf 16-03 alle bijeenkomsten. Het domein Zilvermeer wordt gesloten. We houden jullie op de hoogte. Het bestuur.
 • Rail 2020 te Houten, Nederland
  Rail 2020 te Houten, Nederland
  Dag beste clubbers, het zit er weer op, moe maar voldaan.
 • De baan Scherpenheuvel op Rail 2020
  De baan Scherpenheuvel op Rail 2020
  Onze baan Scherpenheuvel zal te zien zijn op Rail 2020 te Houten op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 februari.