Modulebaan Hamsart is gebaseerd op het sporenplan van station Sart Lez Spa (NMBS lijn 44). Het sporenplan van dit verdwenen station werd integraal nagebouwd in HO. De gebouwen die Hamsart sieren zijn vrij gekozen. Zo is het stationsgebouw gebaseerd op het voormalige stationsgebouw van Grand-Halleux. Een verkorte versie van het nog steeds aanwezige station van Vielsalm. De goederenloods is een verkorte versie van de voormalige goederenloods van Trois-Ponts.

De baan bestaat uit 5 modules met elk een lengte van 1m. Om gevarieerd verkeer mogelijk te maken is langs beide zijden van de modulebaan een draaibaar schaduwstation gekoppeld. Het uitgebeelde tijdperk ligt midden jaren 50 van de vorige eeuw. Meteen ook de eindperiode van reizigersinzet langs lijn 44 Spa – Stavelot waarlangs Hamsart denkbeeldig gesitueerd is.

Hamsart heeft één maal aan een expo deelgenomen. Dit was de expo van modelspoormagazine te Leuven in 2016. Een jury aangesteld door de inrichters bekroonde de baan als mooiste van de toenmalige expo.

Tijdens de expo van MSC De Kempen zal de baan voor een tweede en wellicht laatste maal aan het publiek getoond worden.

Klik hier voor meer foto's.

Peter Van Gestel.

 

Noteer alvast in uw agenda:

Opendeurdagen MSC De Kempen

20 en 21 januari 2024,

Edmond Van Hoofstraat 4, Mol